tirsdag den 15. september 2015

Partier og interesseorganisationer


8 kommentarer:

  1. Caroline og Albert:
    Hvad er et politisk parti?
    - Politisk organ med et bredt politisk sigte (det tager stilling til alt: familiepolitik, landets økonomi, underrigspolitik osv.), det vil gerne i Folketinget, og det har en hierarkisk opbygget organisation (lagdelt pyramide). Partierne er stærkere politiske aktører end interesseorganisationer og græsrodsbevægelser.

    Hvad er en interesseorganisation?
    - Hierarkisk organisationer. Beskæftiger sig kun med medlemmernes fx økonomiske interesser og vil derfor ikke i Folketinget, hvor man skal tage stilling til at mellem himmel og jord. Forsøger at presse deres medlemmers interesser igennem over for regeringen og Folketinget.
    - Magtressourcerne: kombinationer af medlemstal, økonomisk styrke, antal ansatte eksperter, kontakter til partier og medier.

    Hvad er en græsrodsbevægelse?
    - Ofte dannet for at fremme en enkelt sag; de vil derfor ikke i Folketinget, og de har ofte en fladstruktur.
    - Storhedstid i de sidste tre årtier af det 20. Århundrede. Fokuserer på: miljøet, for eller imod atomkraft, for eller imod EU osv. Forsøger at får medieomtale og påvirke politikerne gennem aktioner og demonstrationer.

    Hvad er et klasseparti?
    - politisk parti, hvis program og politik tager sigte på at fremme en bestemt og velafgrænset social klasses interesser. Søger oftest at mobilisere og organisere så mange som muligt fra denne klasse, hvorfor det også er karakteriseret ved at have en relativt ensartet sammensætning af medlemskreds og vælgerskare.

    Hvad er et catch-all parti?
    - Forsøger at hente stemmer på mærkesager i stedet for en sammenhængende ideologi.

    SvarSlet
  2. Emil og Isabella
    Hvad er et politisk parti?
    Et politisk organ, der tager stilling til eks. Familiepolitik, landets økonomi, udenrigspolitik. De vil gerne i folketinget og de har en hierarkisk opbygget organisation. Noget der søger indflydelse i styringen af Danmark.
    Hvad er en interesseorganisation?
    En interesseorganisation er også ofte store hierarkiske organisationer, men de beskæftiger sig kun med medlemmernes økonomi, og vil ikke i folketinget, hvor der er meget andet end økonomi og tager holdning til.
    Hvad er en græsrodsbevægelse?
    En græsrodsbevægelse er ofte dannet for en enkelt sags skyld, og har ofte en flad struktur.
    Hvad er et klasseparti?
    Er partier som repræsenterede hver sine sociale klasser, i perioden 1905-1973(se figur 6.13).
    Hvad er et catch-all parti?
    Er partier som i høj grad henter stemmer på mærkesager, end på sammenhængende ideologier.

    SvarSlet
  3. - Hvad er et politisk parti?
    Politisk organ med et bredt sigte; tager stilling til alt, vil gerne i Folketinget
    - Hvad er en interesseorganisation?
    Som parti, stor politisk organ; beskæftiger sig kun med medlemmers interesser, vil ikke i Folketinget
    - Hvad er en græsrodsbevægelse?
    Dannet for at fremme en enkelt sag, vil ikke i Folketinget
    - Hvad er et klasseparti?
    Partier der talte målrettet til én bestemt gruppe mennesker i samfundet (en klasse, fx over,- underklasse)
    - Hvad er et catch-all parti?
    Forsøger at hente bredere stemmer, ved at fokusere på mærkesager i stedet for sammenhængende ideologier

    SvarSlet
  4. Emma x2 og jet

    Hvad er et politisk parti?
    - politisk organ med et bredt politisk sigte. De tager stilling til forskellige ting som, familiepolitik, landetøkonomi, udringspolitik. Kæmper for at komme i folketinget

    Hvad er en interesseorganisation?
    - Ofte store hierarkiske organisationer, de beskæftiger sig med personlige sager. De ønkser ikke plads i folketinget.

    Hvad er en græsrodsbevægelse?
    - Bliver dannet for at fremme en bestemt sag. Ønsker ikke plads i folketinget (evt. Sag = miljø, atomkraft, EU) de laver aktioner og demonstrationer og derved påvirker politikerne.

    Hvad er et klasseparti?
    - Det er når der fx er 4 partier, som repræsenter hver deres sociale klasse.(ses i en lang periode fra 1905-1973)Det kunne også kaldes massepartier fordi der samtidig var mange medlemmer.

    Hvad er et catch-all parti?
    - En ny form for parti, som prøver at hente stemmer ind på mærkesager og sammenhængende ideologier. Nogen partier bevæger sig så småt ind mod den populistiske pol , og dette betyder at Downs model begynder at forklarer hvordan partiers affære er blevet mere relevante her i DK.

    SvarSlet
  5. Thomas, Thea og Matias
    Hvad er et politisk parti?
    Et politisk parti har et bredt politisk sigte dvs. At de prøver at ramme alle politiske punkter der er at ramme. Et politisk parti vil også gerne i folketinget. Et politisk parti er også bygget op hierarkisk. "lagdelt pyramide"
    - Hvad er en interesseorganisation?
    Er en organisation der beskæftiger sig efter medlemmernes interesser. En interesseorganisation vil ikke i folketinget. Det er også hierarkisk organisation.
    - Hvad er en græsrodsbevægelse?
    En græsrodsbevægelse beskæftiger sig oftest med mere specifikke sager eller enkeltsager som de kan gå helt i dybden med.
    - Hvad er et klasseparti?
    Et klasseparti var noget man havde i 1900-tallet det kunne f.eks. Være under industrialiseringen der ville de fleste vælge det parti der havde mest med industri at gøre (social og konservative).
    - Hvad er et catch-all parti?
    Et catch all parti vil gerne hente vælger gennem mærke sager.

    SvarSlet
  6. Josephine, Mads og Julius
    - Hvad er et politisk parti?
    Et politisk parti er det man sætter i forbindelse med partierne i Folketinget. De tager stilling til bl.a. familiepolitik, landets økonomi, udenrigspolitik, osv. Altså vil de gerne tage stilling til alt mellem himmel og jord.

    - Hvad er en interesseorganisation?
    En interesseorganisation er egentlig ligesom partierne i Folketinget, til forskel er dog, at de kun beskæftiger sig med medlemmernes interesser, som f.eks. økonomiske interesser. Interesseorganisationerne vil derfor ikke i Folketinget, hvor de der også ville skulle tage stilling til alt mellem himmel og jord, som partierne i Folketinget gør. Så interesseorganisationerne er lidt mere specifikke end et politisk parti.

    - Hvad er en græsrodsbevægelse?
    En græsrodsbevægelse bliver ofte dannet til at fremme en enkelt sag, og de vil derfor heller ikke i Folketinget. Så græsrodsbevægelserne er også mere specifikke end de politiske partier, og endnu mere specifikke end interesseorganisationerne.

    - Hvad er et klasseparti?
    Et klasseparti - også kaldet masseparti/firepartisystemet - blev partierne kaldt i perioden 1905-1973, fordi der var i denne periode kun fire forskellige partier (De Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre). Partierne blev kaldt det, fordi de alle samtidigt havde rigtig mange medlemmer. Men ved det der blev kaldt ”jordskredsvalget” i 1973 eksploderede firepartisystemet. De fire partier som var indblandet i firepartisystemet, tabte usædvanligt mange stemmer og mandater, og flere nye partier kom ind i Folketinget, bl.a. (Fremskridtspartiet (28 mandater), Centrum-Demokraterne (14 mandater)).

    - Hvad er et catch-all parti?
    Et catch-all parti er en ny partitype, som er kommet frem. Catch-all partier forsøger i højere grad at hente stemmer på deres mærkesager end på en længere sammenhængende ideologi. Alternativet er et eksempel på et catch-all parti.

    SvarSlet
  7. Hvad er et politisk parti? Et parti der gerne vil i folketinget, de tager stilling til et bredt spektrum

    Hvad er en interesseorganisation? Beskæftiger sig mest med medlemernes lyster og behov.

    Hvad er en græsrodsbevægelse? Handler mest om en enkelt sag og vil derfor ikke i folketinget. Eksempler kan være EU og atomkraft - nej tak.

    Hvad er et klasseparti? Et politisk parti der kun vil fremme en speciel klasse i samfundet.

    Catch-all parti
    De vil gerne hente stemmer på deres mærkesager

    Abdallah og camilla

    SvarSlet
  8. • Politisk parti: Et politisk organ der tager stilling til alt. (eks. familiepolitik, økonomi, udenrigspolitik osv.) Vil gerne i Folketinget og har hierarkisk opbygget organisation som er en lagdelt pyramide.
    • Interesseorganisationer: Ligesom partierne er de ofte store hierarkiske organisationer, men forskellen er at de kan har noget at gøre med medlemmernes interesser (eks. økonomiske interesser) og derfor vil de ikke i Folketinget for der skal man tage stilling til alt. Ide-betonede organisationer har langt mindre politisk indflydelse end de økonomiske interesseorganisationer.
    I USA kaldes de for ”Pressure Groups” de prøver at presse deres medlemmers interesser igennem for regeringen og Folketinget.
    • Græsrodsbevægelse: Dannet for at for at fremme en enkelt sag. De vil heller ikke i Folketinget. Har ofte en flad struktur. Storhedstid i de sidste 3 årtier af det 20. Århundrede. Har løsere organisationer som via aktioner og demonstrationer forsøger at få medieomtale og på den måde påvirke politikerne.
    • Klasseparti/Massepartier: I perioden 1905-1973 (i DK), når partier har hver deres sociale klasse men samtidig havde mange medlemmer.
    • Catch-all parti: forsøger at hente stemmer på mærkesager frem for at hente på den sammenhængende ideologi

    SvarSlet