mandag den 7. marts 2016

Pengepolitik og valutapolitik


3 kommentarer:

  1. Svar:
    1. Man kan regulere på renteniveauet
    2. Det er National Banken som sætter renteniveauet
    3. Det betyder at renten er lav og derfor bliver det billigere for husholdningen og virksomhederne at låne penge. Det betyder at folk begynder at bruge flere penge og efterspørgslen stiger. Arbejdsløsheden falder.
    4. Husholdningen for flere penge og bruger flere penge, hvilket for gang i økonomien både hos husholdningen og hos virksomhederne.
    5. Man kan regulere på valutakurserne, altså om valutaen falder eller stiger.
    6. Fase kurser er at et lands valuta er låst fast til et andet lands valuta. Flydende kurser er hvor et lands valuta flyder med strømmen, altså kursen bestemmes af udbuddet/efterspørgslen og forholdet imellem andres landes valuta.
    7. Det betyder at valutaen bliver sat op, hvilket gør Danmarks varer dyre og udlandets varer billigere. Eftersom at mange i forvejen har tildens til at importere varer, kunne en revaluering af kronen sagtens får importen til at stige, men eksporten til at falde. Når mange varer bliver købt i udlandet er virksomhederne nød til at fyre, da de ikke får ligeså mange penge som de plejer og derfor vil arbejdsløsheden stige.
    8. Valutaen kan reguleres efter hvad landet har brug for og efter andre lande for fx at få landets eksport til at stige.

    Lavet af Cecilie

    SvarSlet
  2. 1. Ved pengepolitik kan man regulerer på renten så der kommer flere/ eller færre penge til virksomhederne som fx investerer deres penge.

    2. Nationalbanken er dem som fastsætter renten i dialog med regeringen.

    3. En ekspansiv pengepolitik betyder at man sætter renten ned, så det bliver billigere at låne og mindre attraktivt at spare op. Det betyder at husholdningernes forbrug stiger, hvilket giver øget efterspørgelse som giver en stigende produktion. Derudover skaber det også øget investeringer fra private virksomheder da det er billigere at låne penge.

    4. Fordelen ved en ekspansiv pengepolitik er at det øge beskæftigelsen og væksten i landet, uden at det belaster de offentlige finanser.

    5. I valutapolitik regulere man på en valutas værdi i forhold til andre valutaer. Man enten revaluere (bliver mere værd) eller devaluere (bliver mindre værd).

    6. Ved flydende kurser lader man valuta-kursen varierer efter udbud og efterspørgsel på valutaen. Faste kurser vil sige at man låser sig fast til en anden kurs (fx euroen). Dette betyder at man hverken kan devaluere eller revaluere.

    7. En revaluering kan fører til at udlandets vare bliver biligere og at landets egne varer bliver dyrere. Samtidig bliver valutaen jo mere værd og det gør at købekraften bliver større.

    8. Valutapolitikkens fordele er at man kan regulere betalingbalancen, ved hjælp af de- og revalueringer.

    Josephine og Emil

    SvarSlet
  3. Måtten, Frø og mig8. marts 2016 kl. 10.36

    1. Den økonomiske aktivitet i samfundet.
    2. Nationalbanken fastsætter renten.
    3. Det bliver billigere, at låne penge og mindre attraktivt at spare op.
    4. Fordelen ved ekspansiv pengepolitik er, at den kan øge beskæftigelse, investeringer og vækst uden at belaste det offentlige budget.
    Fordelen ved kontraktiv er, at der er mindre inflation, eksporten stiger (kan dog falde, hvis valutakursen stiger pga. rentestigning), flere udenlandske investeringer, importen falder (kan dog stige, hvis valutakursen stiger pga. rentestigning)
    5. Man kan regulere påp valutaens værdi ift. andre valutaer, ved det formål, at forbedre eksporten og dermed betalingsbalancen løbende poster.
    6. I den ene (flyde) lader man valutakursens værdi flyde eller variere ift. udbud og efterspørgsel og i den anden (fast) låser man sin valuta fast til en anden valuta.
    7. Den økonomiske aktivitet vil blive lavere ved en revaluering af den danske krone.
    8. Devaluering: Eksporten siger, importen falder, arbejdsløsheden falder, BNP’en stiger og det virker øjeblikkeligt.
    Revaluering: Mindre inflation, købekraften stiger og billigere importvarer.

    SvarSlet